Profesor Alexander Olimpievich Bukhanovsky: biografi, pencapaian, fakta keluarga dan menarik

Anonim

Pakar psikiatri berbakat dan pakar luar biasa dalam pembunuh siri Bukhanovsky Alexander Olimpievich telah menjadi kebanggaan sebenar sains Rusia. Nama beliau biasanya dikaitkan dengan kes terkenal Andrei Chikatilo. Lagipun, pendedahan maniak yang paling dahsyat moden adalah merit langsung saintis Rostov. Walau bagaimanapun, Bukhanovsky terkenal bukan sahaja kerana penyertaannya dalam penangkapannya. Psikiatri telah mencipta sekolah sendiri, membuat banyak penemuan, menaikkan sains Rusia ke tahap yang baru. Jalan hidup Bukhanovsky adalah tenunan pencapaian dan perbuatan besar, yang kadang-kadang tetap dalam bayang-bayang sejarah necrosadist Rostov. Mari lihat biografi orang yang hebat ini.

Image

Bukhanovsky Alexander: biografi

Genius psikiatri masa depan dilahirkan pada 22 Februari 1944, di bandar Grozny. Dia adalah anak lelaki dari ahli perniagaan Amerika Joseph Strassberg dan doktor gigi Evelina Sarkisyants. Suami dan ibunya yang kedua, insinyur Olimp Maksimovich Bukhanovsky, memberikan nama keluarga dan patronymic yang luar biasa kepada psikiatri.

Jalan hidup seorang saintis, seperti yang dia sendiri berulang kali dinyatakan dalam temubual, sebahagian besarnya telah ditentukan oleh keluarganya. Contoh cerita ibu dan nenek tentang kakeknya, Aram Sarkisyants, salah seorang pengasas sistem kesihatan di Chechnya, membangkitkan kasih sayang Bukhanovsky terhadap ubat yang ia lakukan sepanjang hidupnya.

Selepas tujuh kelas sekolah, beliau memasuki Sekolah Perubatan Chechen-Ingush. Bukhanovsky beliau lulus dengan penghormatan. Daya tarikan terhadap pengetahuan membawa psikiatri masa depan ke tanah airnya yang kedua.

Pilihan jalan hidup

Selepas bekerja sebagai pembantu perubatan selama setahun, Bukhanovsky melanjutkan pelajarannya di Rostov-on-Don. Bandar ini kemudian menjadi bidang utama kegiatannya. Kemudian, Bukhanovsky telah berulang kali diundang untuk bekerja di Moscow dan di luar negeri, tetapi ia tetap menjadi patriot, yang membuatnya menjadi tokoh yang tidak biasa dalam dunia sains. Sudah pada tahun pertama Institut Perubatan Rostov, Bukhanovsky mula menunjukkan minat terhadap psikiatri, digantikan oleh cinta ghairah untuk subjek ini.

Beliau lulus dari kolej dengan diploma merah, dan pada tahun 1970, selepas dua tahun perkhidmatan sebagai seorang doktor di Severomorsk, dia kembali dan akhirnya menghubungkan nasibnya dengan jabatan psikiatri. Bukhanovsky bekerja di tempat tinggal, mendaftar di sekolah siswazah, tidak lama kemudian mula mengajar. Dan pada tahun 1996 beliau dilantik sebagai ketua jabatan, yang, di bawah bimbingan saintis, menjadi salah satu yang terbesar di sekolah menengah.

Image

Aktiviti kreatif

Dan ini hanya permulaan aktiviti yang bertenaga yang dilakukan Alexander Olimpievich Bukhanovsky di institut ini. Biografi psikiatri - sebuah gedung pencapaian. Dengan penyertaannya, "Jabatan Psikiatri dengan kursus psikologi perubatan dan psikoterapi FPK" telah diwujudkan. Bukhanovsky sendiri membentuk fakulti. Ia termasuk ramai pelajarnya, yang telah mencapai kejayaan profesional yang besar pada masa itu. Jabatan ini telah mengadakan banyak forum antarabangsa, khususnya, mengenai pembunuhan bersiri. Pada mereka Bukhanovsky adalah presiden.

"Jabatan Psikiatri dan Narcologi Persatuan Latihan Fizikal dan kakitangan pengajar", yang diasaskan olehnya pada tahun 2005, turut menikmati kuasa. Seperti dua yang terdahulu, dia akhirnya menjadi jabatan kepala pendidikan pascasiswazah di Daerah Persekutuan Selatan. Kemudian, Bukhanovsky menyerahkan kepimpinan mereka kepada pelajarnya.

Bibliografi buku beliau patut diberi perhatian khusus. A. O. Bukhanovsky menulis enam monograf, sepuluh buku teks, di antaranya - "Psikopatologi umum". Buku itu telah melalui beberapa edisi dan masih dihormati di antara rakan-rakannya. Psikiatri bersama-menulis panduan untuk pakar perubatan dalam dua Buku Panduan Antarabangsa mengenai Gangguan Psikopat dan Undang-undang, yang mana beliau menerima Anugerah Guttmacher. Secara keseluruhan, Bukhanovsky menulis lebih daripada empat ratus karya yang dicetak.

Image

Penemuan dalam genetik skizofrenia

Seperti yang diketahui oleh beberapa pelajarnya, kebebasan selalu menjadi nilai utama untuk seorang saintis, mungkin itulah sebabnya ia mengambil topik yang sangat kontroversial dan bahkan tabu. Pada tahun 1969, Bukhanovsky serius tertarik dengan genetik skizofrenia. Pada masa itu, hampir tidak terdapat sastera mengenai fenomena ini, dan dia tidak mempunyai akses yang luas ke penerbitan asing. Ya, dan topik kuasa tidak tepat untuk melarang, tetapi tidak menyetujui. Bagaimanapun, beberapa karya ahli genetik zaman Stalin Bukhanovsky berjaya mencari. Pada asasnya, psikiatri menulis dan mempertahankan pada tahun 1978 disertasi calon yang cemerlang, yang menjadi terobosan nyata dalam bidang psikiatri. Bukhanovsky membuktikan bahawa skizofrenia, sebenarnya bukanlah sosial, tetapi penyakit biologi utama.

Topik-topik tabu dalam aktiviti penyelidikan A. O. Bukhanovsky

Pada lewat 70-an, dia mula aktif mengkaji masalah transseksualisme. Di USSR, topik ini diklasifikasikan sebagai dilarang, dan untuk operasi mengenai perubahan seks yang disediakan untuk liabiliti jenayah. Bukhanovsky juga dipanggil ke jawatankuasa parti, di mana mereka secara terbuka menyatakan dengan jelas bahawa komunis sejati tidak seharusnya terlibat dalam penyelidikan semacam itu, yang bagaimanapun, tidak menghentikan psikologi. Pesakit datang kepadanya dari seluruh negara, dan Bukhanovsky terus bekerja dengan mereka. Dia membuktikan bahawa untuk sebahagian besar transeksualisme menyembunyikan perbalahan yang lain, dan perubahan seks dalam banyak kes adalah operasi yang tidak perlu. Setelah mengumpulkan sejumlah besar bahan oleh piawaian zaman itu, pada tahun 1994 ia mempertahankan tesis doktoralnya mengenai topik ini. Dan ini bukan satu-satunya karya yang Bukhanovsky A.O. dicipta dalam rangka masalah ini. Buku-buku "Hierarki struktural-dinamika seseorang" dan "Transekseksualisme di Rusia" juga menjadi milik masyarakat saintifik.

Kejayaan besar: kes A. R. Chikatilo

Walau bagaimanapun, ahli sains terkenal membawa kejayaan dalam bidang psikiatri jenayah, yang dikaitkan dengan Rostov gila Andrei Chikatilo. Bagi Bukhanovsky sendiri, penyertaan dalam pencariannya tidak dijangka. Desperate untuk mencari pembunuh, Kapten Viktor Burakov datang untuk meminta pertolongan dari pakar psikiatri. Pada mulanya, Bukhanovsky tidak setuju, kerana masalah semacam ini bukan sebahagian daripada kepentingannya. Tetapi ketika Burakov menunjukkan gambar anak-anak yang cacat, terkena psikiatri memutuskan untuk mengambil serius tentang urusan maniak, kerana anak perempuannya Olga berusia 15 tahun, dan dia juga dalam bahaya.

Image

Atas dasar data penyiasatan, Bukhanovsky Alexander Olimpievich membuat potret psikologis penjahat itu. Dia bekerja padanya sepanjang malam, pergi ke tempat kejadian dengan pasukan penyiasat. Potret potret pembunuh adalah 70 muka surat teks dan bersamaan dengan 85% dengan keperibadian sebenar Chikatilo.

Pada tahun 1990, maniak itu ditangkap, tetapi bukti penglibatannya dalam banyak pembunuhan tidak mencukupi. Chikatilo sendiri diam dan tidak berhubung dengan pihak berkuasa penyiasat. Bukhanovsky tertarik dengan soal siasat. Dalam perbualan dengan gila, seorang psikiatri menjauhkan diri daripada menilai tindakannya. Sebaliknya, dia menunjukkan bahawa dia memahami mengapa Chikatilo menjadi monster, bertindak balas kepadanya sebagai manusia. Itulah ketika pembunuh dibuka. Chikatilo terasa seperti kanak-kanak, mengutuk semua orang di sekelilingnya, dan mengaku kepada semua jenayah yang dilakukannya.

Terobosan dalam bidang psikiatri jenayah

Alexander Olimpievich Bukhanovsky membuat sumbangan yang tidak ternilai untuk mengkaji fenomena pembunuh bersiri dan pendidikan agensi penguatkuasaan undang-undang Rusia, yang, sebelum kuliahnya tentang psikiatri jenayah, tidak menyedari apa yang mereka hadapi. Pihak berkuasa saintis telah menjadi tidak terbatas. Pakar psikiatri menjalankan kuliahnya walaupun di Amerika Syarikat di Akademi FBI, di mana dia kemudiannya dibawakan dengan anugerah Interpol. Bukhanovsky juga bekerja sebagai perunding kepada Jabatan Siasatan Jenayah Utama Kementerian Dalam Negeri Rusia.

Rostov-on-Don telah menjadi pemimpin dalam menyelesaikan jenayah yang dilakukan oleh pembunuh seks. Bukhanovsky sendiri memperkenalkan faktor-faktor yang mempengaruhi pembentukan keperibadian pembunuh berantai: kerosakan otak organik, perlembagaan seks yang lemah dan zaman kanak-kanak yang tidak berpuas hati. Psikiatri menyatakan bahawa mungkin untuk mengiktiraf maniak masa depan sebelum jenayah pertama yang dilakukannya, dan patologi ini dapat dirawat, yang kemudiannya ditujukan kepadanya.

LRSC "Phoenix" - gagasan A. A. Bukhanovsky

Pada tahun 1991, Bukhanovsky Alexander Olimpievich membuka pusat pemulihan saintifik dan perubatan "Phoenix", yang menjadi terkenal bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di luar negara. Di sana, para doktor masih memberikan bantuan berdasarkan kontrak kepada orang yang menderita gangguan mental.

Menerima pusat dan orang-orang dengan kecenderungan untuk pembunuhan bersiri. Dan mereka boleh dirawat tanpa nama. Peraturan seperti itu menyebabkan banyak seram dan kemarahan di kalangan orang ramai, kerana, pada hakikatnya, pelaku berpotensi masih besar, dan pihak penyiasat tidak menyedari kewujudannya. Tetapi Bukhanovsky tidak akan melaporkannya, kerana pertama-tama dia seorang doktor, dan dia harus membantu seseorang memulihkan dan mula menjalani gaya hidup yang sihat.

Masalah semacam ini ditujukan kepada Phoenix oleh orang bukan sahaja dari seluruh Rusia, tetapi juga dari negara lain. Kanak-kanak dengan patologi perilaku yang mencurigakan membawa ibu bapa ke sana. Bukhanovsky sendiri masuk dalam kes-kes yang sangat teruk kepada orang sakit di rumah.

Image

Apa yang mereka lupa untuk disebut di akhbar?

Kerana kejayaan kuat profesor dalam bidang kriminologi, kegiatannya yang lain tetap berada dalam bayang-bayang. Bersama dengan kelompoknya, Bukhanovsky membantu para korban bencana dan tindakan pengganas, tentara yang bertempur di "titik panas". Dia mengembara ke Volgodonsk selepas letupan itu. Dan kumpulan itu datang ke Novoshakhtinsk bersama para penyelamat.

Tahun-tahun terakhir hidupnya Bukhanovsky dikhaskan untuk masalah dadah, alkohol, makanan, permainan dan ketagihan seksual. Beliau adalah salah seorang psikiatri pertama yang secara aktif menangani masalah ini. Bukhanovsky mendapati bahawa, sebenarnya, penyakit yang berlainan mempunyai mekanisme asal dan perkembangan tunggal. Topik ini ditumpukan kepada kerja "Kecanduan permainan: klinik, patogenesis, terapi." Pengarangnya ialah Bukhanovsky Alexander Olimpievich.

Walau bagaimanapun, buku dan artikel bukanlah satu-satunya komponen karyanya. Psikiatri membuat sumbangan yang layak untuk meningkatkan tahap latihan profesional kakitangan Pejabat Perkhidmatan Kawalan Dadah Persekutuan Rusia dan perkhidmatan narkologi KBR, dan juga memberikan bantuan umum dalam memerangi ketagihan dadah.

Image

Keluarga dan pelajar

Lebih dari 40 tahun kerja tanpa pamrih, Bukhanovsky menerima sejumlah tajuk, surat terima kasih, anugerah dan hadiah yang mengagumkan, sebahagian daripadanya adalah antarabangsa, misalnya, Profesion adalah kehidupan. Saintis menjadi ahli Persatuan Psikiatri Dunia dan organisasi lain.

Semasa aktiviti penyelidikannya, Bukhanovsky memperkenalkan banyak inovasi, yang mungkin dikatakan, mencipta sekolah sendiri. Dia menaikkan, menurut pelbagai sumber, dari dua hingga lima doktor sains dan kira-kira selusin calon yang meneruskan jalannya. Sebagai salah seorang pelajar bukhanovsky nota, mereka semua bekerja untuk idea itu, dan tidak boleh sebaliknya, kerana mereka diawasi oleh penggemar sebenar kerja mereka.

Beliau meneruskan kerja-kerja pencipta psikiatri Rusia dan anak perempuannya Olga, yang dilahirkan dalam perkahwinan dengan Inna Bukhanovskaya. Beliau mengambil jawatan ketua doktor di Pusat Phoenix. Cucu Alexander Olimpievich Zhenya juga mahu menjadi ahli psikiatri.

Image

Tetapi Profesor Olimpiyevich Bukhanovsky tidak akan melihat impiannya menjadi kenyataan. Psikiatri meninggal dunia akibat embolisme paru pada 18 April 2013, dan peristiwa tragis ini adalah hari kalendar hitam bagi setiap orang yang mengenali orang yang indah ini.

Artikel menarik

Verkhovodka - this ... Definition, features and interesting facts

The main minerals of the Voronezh region and their deposits

What is the Gulf in terms of scientists and ordinary travelers?

Who is the mother-in-law for everyone?